piątek, 29 sierpnia 2014

Placki z jabłkiem (porcja 430 kcal)


Tradycyjnie - jedynie poważone, pomierzone ;) i na małej ilości masła. Moja mama kiedyś bardzo często robiła przepyszne placuszki z jabłkiem, niestety na głębokim oleju z dużą ilością ciasta. Postanowiłam trochę odchudzić ten przepis, pierwszy raz przesadziłam z oszczędnością mąki i wyszły dużo gorsze, ale tym razem są idealne i mocno jabłkowe.


Składniki (porcja - zdjęcie):

ok. 150 g jabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypania
ok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej)
pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
czubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia
szczypta soli

+ mała łyżeczka (5 g) masła (do smażenia)

Przygotowanie:
1. Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka.
2. Z reszty podanych składników miksujemy ciasto.
3. Dodajemy jabłka. Mieszamy.
4. Smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości masła.
5. Podajemy posypane cukrem.

Kaloryczność:

porcja ze zdjęcia - 430 kcal (nie posypane cukrem - 400 kcal) 

Smacznego! :)
  Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

1 komentarz:

  1. Smakowite, fajnie że podajesz wartości kcal :)
    Dla mnie to ważne

    Dzięki za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin