sobota, 27 grudnia 2014

Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g)



Składniki:

Spód:

ok. 20 herbatników (mi wystarczyło 17 sztuk - 80 g)


Masa serowa:

900 g sera mielonego sernikowego (tu: President)
250 g cukru pudru
50 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 żółtko
280 ml śmietany 18%
2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny
3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny

Polewa:

145 g śmietany 18%
30 g cukru pudru
2 łyżeczki (4 g) soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Wyparzamy cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły.
3. Na spodzie formy układamy herbatniki.
4. Wylewamy na nie masę serową.

Pieczenie:
5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą formę wypełnioną wrzącą wodą.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka: góra - dół), pieczemy 15 min, zmniejszamy temperaturę do ok. 110 stopni i pieczemy jeszcze ok. 50 min (ja piekłam 15 min dłużej). Cała powierzchnia sernika musi się ściąć. Poziom upieczenia sprawdzamy delikatnie poruszając tortownicą – sernik może delikatnie drgać na środku ale nie może drgać na całej powierzchni.
7. Przestudzamy sernik w piekarniku. Wyjmujemy.  

8. Gdy sernik ostygnie, z podanych składników przygotowujemy polewę, wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

Forma:

Forma o wymiarach 28 cm x  24 cm

Kalorie:

Kcal na 100 g schłodzonego sernika: 205 kcal / 100 g
Kawałek (zdjęcie - 152 g, 8,5 x 6 cm): 312 kcal 





Wigilia 2014

3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubiony sernik mojej rodzinki :) Zamiast cytryny robię z limonką :)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin