Składniki (1 porcja - zdjęcie):
65 g suchej kaszy jaglanej (ok. 5 łyżek)
40 g papryki czerwonej (mniej niż 1/4 całej)
45 g bakłażana (ok. 1/5 całego)
45 g pora (kawałek ok. 10 cm)
35 g pomidora (ok. 2 grube plastry)
20 g roztrzepanego jajka (ok. 1/3 dużego)
+olej do smażenia:
1 łyżeczka do smażenia warzyw
1 łyżka do smażenia kotletów
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Bakłażana najpierw kroimy w plastry, posypujemy solą, jak wypuści sok, ścieramy go ręcznikiem kuchennym albo opłukujemy.
3. Paprykę, bakłażana, pomidora kroimy w drobną kostkę.
4. Pora ciekamy
5. Na łyżeczce oleju smażymy i dusimy do miękkości: paprykę, bakłażana i pora, jak zmiękną dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu.
6. Do przestudzonej kaszy dodajemy przestudzone warzywa z patelni oraz jajko i przyprawy, mieszamy.
7. Wilgotnymi dłońmi lepimy niewielkie kotleciki, które smażymy na łyżce rozgrzanego tłuszczu.
Uwagi: Kotleciki mają tendencję do rozpadania się, więcej tłuszczu powoduje, że rozpadają się trochę mniej, jednak staram się zredukować jego użycie do minimum. Zastanawiam się jeszcze jak wyszłyby upieczone w piekarniku. Jeżeli spróbujecie przygotować je jakoś inaczej dajcie znać :)
Kaloryczność:
porcja (zdjęcie) - ok. 435 kcal
Smacznego! :)
Wow wyglądają super *.* Uwielbiam kaszę jaglaną, muszą smakować cudnie :)
OdpowiedzUsuńChyba w końcu muszę zacząć odczarowywać kaszę jaglaną. Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńwygladaja fantastycznie i oczywiscie nie watpie ze tak smakują :)
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas lubię spróbować kotletów nie z mięsa :)
OdpowiedzUsuń