środa, 27 marca 2013

Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g)



Składniki:

1 i 1/2 (190 g) szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki (30 g) płatków owsianych górskich 
3 duże marchewki (350 g) (starte w paski na drobnych oczkach)
3 duże jajka
0,5 szklanki (100 g) cukru brązowego (lub według uznania, można dodatkowo dodać miód, słodzik)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 (10 g) łyżeczki masła
3 łyżki mleka 2%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka (20 g) gęstego jogurtu naturalnego  
Przyprawy:  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, szczypta soli


Lukier: cukier puder, sok z cytryny


Przygotowanie:

1. Do jednej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę, sól i przyprawy.

2. W drugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać: masło, mleko, jajka, cukier, tartą marchewkę (marchewkę najpierw należy odcisnąć, pozbyć się nadmiaru soku) i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)

3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.

Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany) 

Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem):

Ciasto:
Forma: długość ok. 30 cm
Czas pieczenia: mniej więcej 35-40 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty)
Temperatura: 180 stopni
Kalorie: całość ok. 1800 kcal
Kalorie: ok. 231/100g upieczonego ciasta

Babeczki:
Ilość: mniej więcej 12 sztuk (foremki napełniamy do 2/3 wysokości)
Czas pieczenia: 20-25 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty)
Temperatura: 180 stopni
Kalorie: ok. 150 kcal/babeczka (o ile wyszło ich 12)

Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.