Składniki:
1 i 1/2 (190 g) szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki (30 g) płatków owsianych górskich
3 duże marchewki (350 g) (starte w paski na drobnych oczkach)
3 duże jajka
0,5 szklanki (100 g) cukru brązowego (lub według uznania, można dodatkowo dodać miód, słodzik)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 (10 g) łyżeczki masła
3 łyżki mleka 2%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka (20 g) gęstego jogurtu naturalnego
Przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, szczypta soli
Przygotowanie:
1. Do jednej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę, sól i przyprawy.
2. W drugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać: masło, mleko, jajka, cukier, tartą marchewkę (marchewkę najpierw należy odcisnąć, pozbyć się nadmiaru soku) i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)
3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.
Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)
Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem):
Ciasto:
Forma: długość ok. 30 cm
Czas pieczenia: mniej więcej 35-40 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty)
Temperatura: 180 stopni
Kalorie: całość ok. 1800 kcal
Kalorie: ok. 231/100g upieczonego ciasta
Babeczki:
Ilość: mniej więcej 12 sztuk (foremki napełniamy do 2/3 wysokości)
Czas pieczenia: 20-25 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty)
Temperatura: 180 stopni
Kalorie: ok. 150 kcal/babeczka (o ile wyszło ich 12)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz