środa, 29 maja 2013

Makaron na słodko - Makaronowa szarlotka pod pierzynką


Składniki (1 porcja):

50 g (ok. pół szklanki) makaronu świderki (tutaj: Lubella Świdry nr 20)
1 średnie jabłko (ok. 180 g) (najlepiej kwaśne)
1 białko
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Pokrojone jabłko (z dodatkiem cynamonu) dusimy na małej ilości wody, w garnku, aż nie będzie widać cząstek (lub jak kto woli :))  [jabłko można posłodzić, jeżeli wolicie słodsze].

2. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu.

3. Ubijamy białko z 3 łyżeczkami cukru na sztywną pianę.

4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, potem uduszone jabłka, całość zakrywamy ubitymi białkami.

Pieczenie (piekarnik elektryczny, termoobieg):

Całość zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 min. 


Kalorie:

1 porcja - ok. 350 kcal


Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Makaronowa szarlotka - jaki świetny pomysł! :D Uwielbiam szarlotkowe smaki, innowacyjne danie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. o jacieee....pierwsze widzę ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam po nominację;)
    http://olalallola.blogspot.com/2013/06/troche-libsterowania-i-maziaj-przy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Nominacja do Libstera u nas pod przepisem http://basjulowepasje.blogspot.com/2013/06/ciasto-kratka-i-liebster-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przeciekawie, a w dodatku dosyć prosto. Dzisiaj będą testy w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin