środa, 29 maja 2013
Makaron na słodko - Makaronowa szarlotka pod pierzynką
Składniki (1 porcja):
50 g (ok. pół szklanki) makaronu świderki (tutaj: Lubella Świdry nr 20)
1 średnie jabłko (ok. 180 g) (najlepiej kwaśne)
1 białko
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Pokrojone jabłko (z dodatkiem cynamonu) dusimy na małej ilości wody, w garnku, aż nie będzie widać cząstek (lub jak kto woli :)) [jabłko można posłodzić, jeżeli wolicie słodsze].
2. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
3. Ubijamy białko z 3 łyżeczkami cukru na sztywną pianę.
4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, potem uduszone jabłka, całość zakrywamy ubitymi białkami.
Pieczenie (piekarnik elektryczny, termoobieg):
Całość zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
Kalorie:
1 porcja - ok. 350 kcal
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
-
►
2014
(31)
- ► października (5)
Makaronowa szarlotka - jaki świetny pomysł! :D Uwielbiam szarlotkowe smaki, innowacyjne danie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńo jacieee....pierwsze widzę ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam po nominację;)
OdpowiedzUsuńhttp://olalallola.blogspot.com/2013/06/troche-libsterowania-i-maziaj-przy.html
Nominacja do Libstera u nas pod przepisem http://basjulowepasje.blogspot.com/2013/06/ciasto-kratka-i-liebster-award.html :)
OdpowiedzUsuńWygląda przeciekawie, a w dodatku dosyć prosto. Dzisiaj będą testy w kuchni :)
OdpowiedzUsuń