Składniki (na ok. 4 bułki):
25 g kaszy gryczanej (1/4 torebki)
100 g pieczarek (dwie duże)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli (16 g)
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę gryczaną (porada jak gotować kaszę gryczaną)
2. Na oleju podsmaż cebulkę i pieczarki (smaż, aż woda całkiem odparuje), pod koniec dodaj posiekany czosnek. 3. Ugotuj jajko na twardo i poczekaj aż wszystko ostygnie.
4. Połącz składniki. Dodaj soli, pieprzu według uznania.
5. Wszystko razem zblenduj.
Polecam z ogórkiem kiszonym lub ew. z pomidorem
Kalorie:
ok. 135 kcal/100 g
porcja (ok. 45 g na dwie połówki bułki) - 61 kcal
Smacznego!
Przepis od Kasiekw gotuje
Ciekawa alternatywa dla sklepowych past :)
OdpowiedzUsuń