środa, 24 grudnia 2014

Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g)

Po długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :)

Składniki:

700 g oczyszczonych pieczarek
1 cebula (95 g)
1 marchewka (115 g)
2 małe ząbki czosnku (8 g)
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)

przyprawy:
sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy)
majeranek, szczypta
tymianek, delikatnie po całej powierzchni masy
gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki
słodka papryka, 1/3 łyżeczki
kolendra, 1/3 łyżeczki
imbir, do 1/3 łyżeczki
(2 sztuki) liście laurowe
(3-4 ziaren) ziele angielskie

2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.

3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.

4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy

5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.

Pieczenie:

6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej), po 45 min zmieniamy na termoobieg. Pieczemy do mocno spieczonej skórki.

Forma: 

Aluminiowa foremka o wymiarach ok. 23 cm x 10 cm


Kalorie:

Całość: 725 kcal 
ok. 135 kcal / 100 g schłodzonego pasztetu

Smacznego! :) 



Wesołych Świąt!  
 
Lekkie Święta Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin