wtorek, 20 stycznia 2015

Ciastka owsiane z bananami (395 kcal/100 g)


Ciastka owsiane bez masła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza.

Składniki:

2 banany (205 g)
1 łyżka (20 g) miodu
1 jajko
60 g mąki pszennej
25 g mąki pełnoziarnistej (myślę, że można spokojnie dać mniej mąki, nawet o te 25 g)
55 g cukru brązowego
150 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
65 g zmielonych orzechów włoskich
30 g słonecznika łuskanego
25 g pokrojonych daktyli suszonych
25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych
45 g rodzynek
30 g sezamu
15 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Banany miksujemy z cukrem i jajkiem.
2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy.
3. Wstawiamy masę na 20 min do lodówki.
4. Lepimy kuleczki, spłaszczamy tak, żeby przypominały ciasteczka i pieczemy.

Pieczenie: 

(na papierze do pieczenia)
Temperatura: 180 stopni
Grzałka: góra - dół
Czas: 15 min

Kalorie:

Kcal na 100 g: ok. 395 kcal / 100 g
Kcal dla porcji (zdjęcie poniżej): 255 kcal



Smacznego!



1 komentarz:

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.