Składniki:
2 banany (205 g)
1 łyżka (20 g) miodu
1 jajko
60 g mąki pszennej
25 g mąki pełnoziarnistej (myślę, że można spokojnie dać mniej mąki, nawet o te 25 g)
55 g cukru brązowego
150 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
65 g zmielonych orzechów włoskich
30 g słonecznika łuskanego
25 g pokrojonych daktyli suszonych
25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych
45 g rodzynek
30 g sezamu
15 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Banany miksujemy z cukrem i jajkiem.
2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy.
3. Wstawiamy masę na 20 min do lodówki.
4. Lepimy kuleczki, spłaszczamy tak, żeby przypominały ciasteczka i pieczemy.
Pieczenie:
(na papierze do pieczenia)
Temperatura: 180 stopni
Grzałka: góra - dół
Czas: 15 min
Kalorie:
Kcal na 100 g: ok. 395 kcal / 100 g
Kcal dla porcji (zdjęcie poniżej): 255 kcal
Smacznego!
domowe ciasteczka owsiane- pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuń