piątek, 23 stycznia 2015

Kasza z pomidorowym sosem z piersi kurczaka (porcja - ok. 470 kcal)

Szybki, prosty, smaczny przepis :)

Składniki (1 porcja - zdjęcie):

125 g piersi z kurczaka (zmielonej lub pokrojonej na małe kawałki)
15 g (czubata łyżeczka) koncentratu pomidorowego
15 g mąki pszennej
ok. 180 ml wody
1 łyżka oleju
sól
ew. łyżka mleka

Przygotowanie:

1. Zmieloną/pokrojoną pierś z kurczaka solimy i smażymy na łyżce oleju.
2. Usmażoną pierś (nie musi być całkiem gotowa) zalewamy wodą (na początku można dać trochę mniej a później w razie potrzeby dolać)
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i trzymamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy).
4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy.
5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe.
6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą lekko ponad poziom kaszy)
 (Można też zjeść z makaronem)

Kaloryczność: 

1 porcja (zdjęcie): ok. 470 kcal   

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin