Zmodernizowana wersja dużo bardziej maślano-tłustego przepisu. Co jest najlepsze w tej propozycji obiadowej? Ryż! Ryż jest przepyszny, w zasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa się w ustach. Na blogu pojawi się niebawem także wersja bez mięsa.
Składniki (porcja dla jednej osoby - zdjęcie):
200 g piersi z kurczaka
0,5 kostki rosołowej
0,5 (50 g) cebuli
0,5 łyżeczki (4 g) masła
35 g (2 czubate łyżki) ryżu białego
pół łyżeczki (2 g) cukru
przyprawy: majeranek, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, słodka papryka
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy (niewiele), posypujemy po całości przyprawami i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Cebulę drobno siekamy.
3. Pół kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy masło i cukier, mieszamy.
4. Do małej żaroodpornej miski wsypujemy suchy ryż, następnie cebulę. Na wierzchu układamy kawałki piersi z kurczaka.
5. Wszystko zalewamy przygotowanym bulionem.
Pieczenie:
1. Pieczemy 1h - 1 h 20 min w 175 stopniach.
2. Jakieś 15 minut przed końcem możemy wszystko zamieszać (jak kawałki kurczaka będą się przypiekać).
Kaloryczność:
porcja (zdjęcie) - ok. 420 kcal
Smacznego! :)
I udanej majówki :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2014
(31)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz