piątek, 17 kwietnia 2015

Ciasto jogurtowo-kukurydziane (ok. 162 kcal/100g)


Składniki:

6 jajek (345 g)
315 g jogurtu naturalnego 0%
105 g mąki kukurydzianej (8 łyżek)
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
30 g cukru (3 płaskie łyżki)
waniliowy aromat do ciasta
+ ew. stevia/słodzik do dosłodzenia (ja dodałam jeszcze 5 miareczek stevii)

masło do nasmarowania foremki

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki miksujemy razem, dość długo, żeby ciasto się napowietrzyło. Wlewamy do nasmarowanej masłem keksówki.

Pieczenie:

Temperatura: 180 stopni
Czas: 60 min (na ostatnie 10 przykryłam folią aluminiową)
Grzałka: góra-dół

Forma: mała jednorazowa aluminiowa keksówka


Kaloryczność:

Kcal na 100g: ok. 162 kcal/100g
1 porcja - zdjęcie (125 g): 203 kcal


 Smacznego! :)

1 komentarz:

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.