niedziela, 12 maja 2013

Kluski na parze - pampuchy z dżemem (w parowarze)


Składniki na ciasto (na 6 sztuk - 2 porcje):

1,5 szklanki mąki pszennej (jakieś 16 łyżek)
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
1 łyżka stopionego masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
ok. 0,5 szklanki mleka

Nadzienie:
6 łyżeczek dżemu (w moim przypadku: owoce leśne niskosłodzony)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, mleko dodajemy na końcu w takiej ilości, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję (mi zostało trochę mleka na dnie szklanki)

Wyrabiamy ciasto

Zostawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę, żeby dobrze wyrosło

Gdy już ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części.

Z każdego kawałka ciasta lepimy placek, nakładamy na jego środek łyżeczkę dżemu i zalepiamy.

Tak powstałe kule zostawiamy pod przykryciem (łączeniem zwróconym do spodu) jeszcze na 20 min.

Następnie wkładamy je do parowaru (po 3 na jeden poziom w parowarze, łączeniem w dół) i gotujemy ok. 12-15 min.

I gotowe :)

Kalorie: 

Porcja (3 sztuki): 550 kcal

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do wspólnej zabawy z Liebster Blog Award, na stronie znajdziesz nominację dla Twojego bloga
    http://mycatcooks.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin