Składniki:
bułka żytnia
filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)
surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)
sałata
sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty)
panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki
Przygotowanie:
1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku i w bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie)
2. Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)
3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania)
4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką
Kaloryczność:
ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników)
Smacznego! :)
Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm...
Bardzo podoba mi sie taki rybny burgerek! <3
OdpowiedzUsuńTez musze w koncu zrobic cos w tym stylu! Pycha:D