Składniki (1 porcja - zdj.):
200 g (maksymalnie) obranej, startej dyni (drobne paski)
1 jajko
2,5 łyżki (25 g) mąki pszennej
1 czubata łyżeczka (10 g) masła (do smażenia)
1 łyżeczka cukru plus preferowany słodzik, tu: 2 miareczki stevii (lub więcej cukru ;) - kaloryczność podana dla 1 łyżeczki)
cynamon (pół łyżeczki)
dodatki:
1 łyżeczka cukru pudru,
sos do deserów o smaku toffi (tu: 7g, ile widać na zdjęciu, lekko polane po całości)
Przygotowanie:
1. Jajko rozbić, dodać mąkę, cukier i cynamon - połączyć mikserem
2. Dodać startą dynię, wymieszać
3. Lepić płaskie placuszki i smażyć na maśle do przyrumienienia
Polać sosem, posypać cukrem pudrem lub jak i czym kto woli ;)
Kalorie:
1 porcja bez sosu: ok. 310 kcal
1 porcja z sosem i cukrem pudrem: 350 kcal
Propozycje: myślę, że do placków pasowałaby kwaskowa nuta, może jakiś sos wiśniowy lub truskawkowy? Albo do dyni dodać trochę startego jabłka (tak zrobię następnym razem, chyba, że ktoś wypróbuje wcześniej i się tutaj podzieli wrażeniami ;)) albo może polać lukrem z cytryny... ?
Z okazji Halloween 12 kg dynia z własnego ogródka oraz mój mały pomocnik :)
Smacznego! :)
pyszne muszą być takie dyniowe! :-)
OdpowiedzUsuńNormalnie az mi ślinka cieknie piękne wyglądają.
OdpowiedzUsuńSuper blog. Pozdrawiam zapraszam na mojego Facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek
z sosem toffi wyglądają wyśmienicie :). Zaryzykuję i spróbuję je zrobić :).
OdpowiedzUsuń