środa, 2 października 2013

Zupa krem z cukinii


Składniki (1 porcja - 1,5 miseczki):

1 spora (485 g) cukinia
250 ml bulionu
5 g masła (płaska łyżeczka)
1 ząbek czosnku
1 mała (40 g) cebula
1 łyżka (20g) śmietany 18%
1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz

dodatkowo:
chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły
czosnek granulowany

(pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni, posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie chrupiący)

Przygotowanie:

1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce wraz ze skórką.
2. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek.
3. Zalać cebulę i czosnek bulionem, dodać startą cukinię i curry (według uznania, dla mnie 1/3 łyżeczki jest akurat)
4. Gotować na  wolnym ogniu przynajmniej 30-40 min.
5. Wyłączyć palnik, odczekać aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować ją blenderem.
6. Podgrzać, dodać sól i pieprz według uznania oraz śmietanę.

Polecam podawać z dodatkiem grzanek

Kalorie:

1 porcja bez grzanek (przygotowana z podanych ilości składników):  200 kcal
Grzanki z chleba razowego(ok. 100g): ok. 210 kcal

Razem: 410 kcal

Smacznego!

1 komentarz:

Licznik odwiedzin