wtorek, 25 marca 2014

Krem z kukurydzą i indyczą piersią


Trudno powiedzieć czy to krem czy coś innego, ale od tego przepisu zamierzam wznowić aktywne prowadzenie bloga :)

Składniki (porcja - zdjęcie):

1 puszka kukurydzy (285 g)
250 ml bulionu
1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
0,5 dużej czerwonej papryki (ok. 100g)
1 łyżeczka śmietany (18%)

150 g (maksymalnie) piersi z indyka
1 łyżeczka oleju

kurkuma,
chili,
kolendra
(ilość przypraw według uznania: kurkumy i kolendry nie mniej niż po 0,5 - 1 łyżeczki, chili zależy jak znosicie ostrość, ja dałam ok. 0,5 łyżeczki)

Przygotowanie:

1.  Do bulionu wrzucamy odcedzoną kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy min. pół godziny

2. Do miseczki łyżką wykładamy z wywaru kilka łyżek kukurydzy i trochę papryki (paprykę można wcześniej wrzucić w większych cząstkach i teraz wyjąć, powiedzmy, jedną i dopiero ją pokroić)

3. Zupę w garnku miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę a następnie odłożoną wcześniej kukurydzę i pokrojoną paprykę. 

4. Indyka kroimy w drobną kosteczkę, solimy. Smażymy na patelni (mi udało się to zrobić na łyżeczce oleju), możemy posypać trochę  kolendrą, ale wtedy mniej dodajemy jej na początku do "kremu".

5. Usmażonego indyka dodajemy do gotowego "kremu", próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Razem gotujemy na minimalnym ogniu mieszając.

Kalorie (porcja: zdjęcie - miseczka na zdjęciu ma pojemność 330 ml):

Kaloryczność 1 porcji: ok. 475 kcal

Smacznego! 
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.