Składniki (ok. 8 babeczek):
90 g suchej kaszy jaglanej (ok. 7 łyżek)
1 jajko (średnia wielkość)
45 g cukru (mniej więcej 4 płaskie łyżki) + ja dodałam 4 miareczki stevii
60 ml mleka 2%
1/4 łyżeczki sody
50 g (pół średniej sztuki) banana
160 g (dwie sztuki) śliwki
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną w ok 150 ml wody. Gdy będzie gotowa ostudź. (ja robiłam w parowarze 35 min)
2. Zmiksuj blenderem przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem, cukrem, mlekiem, bananem i sodą.
3. Śliwki pokrój na małe kawałki (1cmx1cm, lub większe).
4. Dodaj śliwki do masy.
5. Napełniaj foremki na babeczki (do 3/4) starając się, żeby równomiernie rozłożyć śliwki.
Pieczenie:
Ustawienie piekarnika: grzanie góra-dół
Temperatura: 180 stopni
Czas: 40 min + 10 minut w zamkniętym piekarniku
Wyjmij, poczekaj aż ostygną i włóż do lodówki, według mnie najlepiej smakują już dobrze schłodzone.
Kalorie:
Kalorie w schłodzonych babeczkach: 175 kcal / 100g
(jedna babeczka - w przypadku 8 sztuk z tej ilości składników: ok. 90 - 100 kcal)
Smacznego! :) (dodam, że ku mojemu zaskoczeniu mojej mamie która jest strasznym łasuchem, bardzo smakowały :) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz