poniedziałek, 7 lipca 2014

Szczawiowa


Składniki:

1,5 szklanki (370 ml) bulionu
płaska łyżeczka (5 g) masła
250 g szczawiu
ząbek czosnku
płaska łyżka (15 g) śmietany 18%
sól, pieprz

+ jajko/a ugotowane na twardo

Przygotowanie:

1. Szczaw myjemy i kroimy drobno.
2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony szczaw, ustawiamy na malutki ogień, trzymamy pod przykryciem, co chwila mieszamy.
3. Gdy szczaw będzie już "zmiękczony" zalewamy go bulionem.
4. Bezpośrednio do zupy ścieramy na tarce czosnek. Dodajemy sól, pieprz.
5. Teraz niech się pogotuje, minimum godzina - mały ogień (niech się nie bałwani).
6. Dodajemy śmietany (na wszelki wypadek, żeby się nie zważyła najpierw śmietanę mieszany z zupą w szklance po łyżce i dolewamy do garnka).
7. Nakładamy i podajemy z pokrojonym w kostkę (lub jak wolimy) jajkiem. 

Kalorie (porcja - półtorej miseczki ze zdjęcia/330ml):

*porcja z jednym jajkiem: ok. 230 kcal
*z dwoma jajkami: 310 kcal


Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Zastanawiam się, czy jeszcze dostanę w jakimś warzywniaku szczaw...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze w piątek kupiłam (na targowisku) :) może miałam farta

      Usuń

Licznik odwiedzin