poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pulpeciki z piersi kurczaka (na parze)


Zacznę od tego, że być może pulpeciki nie wyglądają zbyt smakowicie, jednak są dobre. Pewnie zdjęciu dodałby smaku jakiś sosik - myślę, że pasowałby tu ostry sos słodko-kwaśny. Pulpeciki można też spróbować zrobić w piekarniku. Przepis pewnie będę jeszcze modyfikować, albo zrobię coś innego na jego podstawie. Klopsiki okazały się dobrą alternatywą dla standardowej piersi z kurczaka, której już miałam powoli dość - urozmaicony smak.

Składniki (1 porcja - zdjęcie):

250 g piersi z kurczaka
25 g (2,5 łyżki) bułki tartej
pół roztrzepanego jajka
2-3 łyżeczki sosu sojowego (dałam dwie, ale myślę, że następnym razem dam więcej)
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
posiekana natka pietruszki (sporo - jak widać na zdjęciu)
sól (według uznania)

Przygotowanie:

1. Mielimy pierś z kurczaka;
2. Do zmielonej piersi dodajemy wszystkiego wymienione składniki;
3. Masę mieszamy - wygniatamy;
4. Lepimy małe pulpeciki;
5. Gotujemy w parowarze ok. 10 min

Kaloryczność:

Porcja ze zdjęcia - ok 400 kcal  

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takie pulpeciki są delikatne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.