poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Pulpeciki z piersi kurczaka (na parze)
Zacznę od tego, że być może pulpeciki nie wyglądają zbyt smakowicie, jednak są dobre. Pewnie zdjęciu dodałby smaku jakiś sosik - myślę, że pasowałby tu ostry sos słodko-kwaśny. Pulpeciki można też spróbować zrobić w piekarniku. Przepis pewnie będę jeszcze modyfikować, albo zrobię coś innego na jego podstawie. Klopsiki okazały się dobrą alternatywą dla standardowej piersi z kurczaka, której już miałam powoli dość - urozmaicony smak.
Składniki (1 porcja - zdjęcie):
250 g piersi z kurczaka
25 g (2,5 łyżki) bułki tartej
pół roztrzepanego jajka
2-3 łyżeczki sosu sojowego (dałam dwie, ale myślę, że następnym razem dam więcej)
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
posiekana natka pietruszki (sporo - jak widać na zdjęciu)
sól (według uznania)
Przygotowanie:
1. Mielimy pierś z kurczaka;
2. Do zmielonej piersi dodajemy wszystkiego wymienione składniki;
3. Masę mieszamy - wygniatamy;
4. Lepimy małe pulpeciki;
5. Gotujemy w parowarze ok. 10 min
Kaloryczność:
Porcja ze zdjęcia - ok 400 kcal
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
Takie pulpeciki są delikatne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com