piątek, 16 stycznia 2015

Ciastka owsiane z bakaliami


Mocno kalorycznie, ale raczej zdrowo, raczej, bo z masłem, zdrowo, bo zdecydowanie więcej od masła jest bakalii, orzechów itp., czyli wszystkiego co najlepsze. Niebawem zamierzam wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :)


Składniki:

150 g masła 1 jajko
0,5 szklanki (95 g) cukru brązowego
150 g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka proszki do pieczenia
5 łyżek (60 g) mąki (tu: szymanowska)

dodatki: (ja przygotowałam tak, ale można dodać co się lubi :) możliwości są nieograniczone ;) )

65 g zmielonych orzechów włoskich
30 g łuskanego słonecznika
25 g (4 sztuki) pokrojonych drobno suszonych daktyli
45 g rodzynek
30 g sezamu
15 g płatków migdałów
25 g (2 spore) suszone śliwki

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
2. Ciągle mieszając dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy.
3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy.
4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone.
5. Wstawiamy do lodówki na 20 min.

Pieczenie:

1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką).
2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Mi ciastka zajęły prawie dwie blachy, myślę, że mogłam je ułożyć ciaśniej, ale raczej na jednej i tak by się nie zmieściły)

Grzałka: góra - dół
Temperatura: 180 stopni
Czas: 15 min

Kaloryczność:

Kcal na 100g: ok. 570 kcal / 100 g
Jedno średnie ciastko: ok. 155 kcal (!)

Czasem można :) Jeśli macie przepis na ciastka bez masła, które nie wychodzą twarde jak skała i nie rozpadają się (takie kiedyś mi wyszły i w dodatku prawie nie miały smaku) podzielcie się, proszę :) 





Smacznego! :)


Karnawałowe Słodkości!

5 komentarzy:

  1. Takie ciasteczka są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe ciasteczka owsiane to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje na blasze wyglądały pięknie. A po włożeniu do piekarnika rozplynęły się.😢

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje na blasze wyglądały pięknie. A po włożeniu do piekarnika rozplynęły się.😢

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin