poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciastka owsiane z bakaliami, bez masła ( 455 kcal / 100 g)

Do trzech razy sztuka :) Ta wersja ciastek owsianych stanowi według mnie złoty środek :) ciężko im się oprzeć. Polecam z czystym sumieniem :)

Składniki (na ok. 320 g ciastek): 

100 g płatków owsianych górskich
1 jajko
40 g miodu
35 g cukru brązowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:
45 g zmielonych orzechów włoskich (w trakcie miksowania na brzegach pojemnika zaczyna tworzyć się "masło")
20 g łuskanego słonecznika
20 g pokrojonych suszonych daktyli
30 g rodzynek
20 g sezamu
10 g płatków migdałowych
20 g pokrojonych suszonych śliwek

Przygotowanie:

1. Namaczamy rodzynki.
2. Połowę płatków owsianych mielimy prawie na mąkę.
3. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy płatki owsiane, miód, cukier, proszek do pieczenia, odsączone z wody rodzynki i resztę dodatków.
4. Masę wygniatamy i wstawiamy na 20 min do lodówki.

Pieczenie: 

1. Formujemy kształtne, płaskie ciasteczka, które wykładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę (lepiąc ciastka opłukujemy ręce chłodną wodą).

Temperatura: 180 stopni
Grzałka: góra - dół
Czas pieczenia: 10 - 15 min (Piekłam 15 min i ciastka wyszły trochę za bardzo przypieczone)

Kaloryczność:

Kcal na 100 g: ok. 455 kcal / 100 g 

Smacznego! :)

Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.