Do trzech razy sztuka :) Ta wersja ciastek owsianych stanowi według mnie złoty środek :) ciężko im się oprzeć. Polecam z czystym sumieniem :)
Składniki (na ok. 320 g ciastek):
100 g płatków owsianych górskich
1 jajko
40 g miodu
35 g cukru brązowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
45 g zmielonych orzechów włoskich (w trakcie miksowania na brzegach pojemnika zaczyna tworzyć się "masło")
20 g łuskanego słonecznika
20 g pokrojonych suszonych daktyli
30 g rodzynek
20 g sezamu
10 g płatków migdałowych
20 g pokrojonych suszonych śliwek
Przygotowanie:
1. Namaczamy rodzynki.
2. Połowę płatków owsianych mielimy prawie na mąkę.
3. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy płatki owsiane, miód, cukier, proszek do pieczenia, odsączone z wody rodzynki i resztę dodatków.
4. Masę wygniatamy i wstawiamy na 20 min do lodówki.
Pieczenie:
1. Formujemy kształtne, płaskie ciasteczka, które wykładamy na pokrytą papierem do pieczenia blachę (lepiąc ciastka opłukujemy ręce chłodną wodą).
Temperatura: 180 stopni
Grzałka: góra - dół
Czas pieczenia: 10 - 15 min (Piekłam 15 min i ciastka wyszły trochę za bardzo przypieczone)
Kaloryczność:
Kcal na 100 g: ok. 455 kcal / 100 g
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2014
(31)
- ► października (5)
świetne ciasteczka, takie owsiane są zawsze pyszne!
OdpowiedzUsuń