wtorek, 17 marca 2015

Indyk po meksykańsku (porcja - ok. 410 kcal)


Przepis mojej mamy, indyk szybki i smaczny, idealny jako ciepłe danie dla gości na imprezie, żeby samemu nie przesiedzieć wieczoru w kuchni ;)

Składniki (porcja - zdjęcie):

140 g piersi z indyka
30 g ryżu (tu: ryż naturalny)
50 g papryki czerwonej
55 g kukurydzy z puszki (odsączonej)
1 łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego

1 łyżka oleju
przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano, sól

Przygotowanie:

1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju.
2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze w parowarze - 40 min zalany wrzątkiem niewiele ponad poziom ryżu)
3. Paprykę kroimy w krótkie paski, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka. (Możemy także podsmażyć ją na łyżeczce oleju aż zmięknie)
4. Do podsmażonego indyka dodajemy ugotowany ryż, paprykę, kukurydzę z puszki oraz koncentrat, mieszamy.
5. Doprawiamy, ja kolendry i chili dawałam mniej więcej po 1/4 małej łyżeczki, a oregano posypałam równomiernie po całości, ale ilość przypraw zależy od upodobań. Jeśli to konieczne dosalamy.
6. Podgrzewamy chwilę wszystko razem i gotowe.

Kaloryczność:

Porcja zdjęcie - ok. 410 kcal
(Jeżeli podsmażymy paprykę - ok. 455 kcal)

Smacznego! :)  

1 komentarz:

  1. Robię prawie taką samą - zamiast ryżu daję makaron ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.