piątek, 20 lutego 2015

Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g)


Składniki:
135 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
60 g otrębów owsianych
35 g otrębów żytnich
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
90 g cukru (dałam pół na pół białego i brązowego) (+ ew. 2 miareczki stevii)
50 ml mleka 2%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g płatków owsianych
50 g miodu
65 g zmielonych orzechów włoskich
30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (tak żeby było czuć kawałeczki)
40 g pokrojonych suszonych daktyli (ja jednego daktyla kroiłam mniej więcej na 6 części)
40 g sezamu
20 g pokruszonych płatków migdałowych
45 g pokrojonych śliwek suszonych
70 g rodzynek

Przygotowanie:

1. Najpierw wszystko rozdrabniamy, mielimy według listy składników.
2. Namaczamy rodzynki.
3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem (jak do bez).
4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły.
5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy.
6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy.
7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką.
8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy ciasto łyżką.

Pieczenie: 

Grzałka: góra - dół
Temperatura: 170 - 180 stopni
Czas pieczenia: ok. 45 min (do suchego patyczka)
Forma: ok. 25 x 10 cm

Kaloryczność:

Kaloryczność na 100 g ostudzonego ciasta: ok. 344 kcal
Porcja 65 g (zdjęcie - kawałek grubości ok 1,5 cm) -  224 kcal



Smacznego! :)

Zdrowa przekąska

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Dokładnie tak wyglądające ciasta lubię najbardziej :) Z tyloma pysznymi i zdrowymi składnikami musi smakować idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. można zjeść plasterek bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.