sobota, 6 kwietnia 2013

Duszone kotlety z piersi kurczaka [edytowany: 11.09.13 r.]


Składniki:
pierś z kurczaka, 
bułka tarta,
olej,
sól,
woda

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka dzielimy i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety.

2. Kotlety solimy i obtaczamy w bułce tartej. Obtaczamy grubo, aż nie będzie się przylepiać.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z jednej i drugiej strony (ja w trakcie smażenia posypywałam je jeszcze bułką tartą)

4. Gdy kotlety już się usmażą, odlewamy olej tak, żeby zostało go tylko trochę i zalewamy kotlety na patelni zagotowaną gorącą wodą. Posypujemy je jeszcze raz bułką tartą.

5. Następnie przestawiamy patelnie na mały palnik i na małym ogniu dusimy kotlety pod przykryciem ok. pół godziny.

Kalorie: 
100 g piersi kurczaka - 100 kcal
1 łyżka bułki tartej - 30 kcal (myślę, że na jednego kotleta będzie przypadało ok. 3 łyżek)
łyżka oleju - 90 kcal

(oceniałabym, że jeden kotlet ok. 100 g ma na oko 300 kcal, ale trudno mi to stwierdzić)

Zmodernizowana wersja przepisu :) 

Składniki:

200 g piersi z kurczaka
40 g bułki tartej (ok. 8 płaskich łyżek)
(proponowane dodatki: 30 g kaszy gryczanej - suchej)

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka dobrze zbić, żeby kawałki były cienkie i pokroić aby nie były za wielkie.
2. Kawałki piersi obtaczamy z bułce (mocno, aż się nie przykleja) i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Pieczemy bez przykrycia 10 min w temp. 180 stopni (termoobieg)
4. Wyjmujemy, podlewamy wodą, mocząc przy tym bułkę na górze, tylko tak, żeby była cienka warstewka wody na dnie.
5. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.
6. Kotlety wyjmujemy, obtaczamy jeszcze raz w bułce (powinno nam jej jeszcze dużo zostać) i przekładamy na patelnie i solimy według uznania.
7. Zalewamy wodą, sporawo, nie ma przykryć kotletów, ale ma być mniej więcej na równi, może trochę mniej.
8. Dusimy na małym ogniu, po kilku minutach przewracamy na drugą stronę i posypujemy kotlety bułką (powtarzamy to kilka razy, aż skończy nam się bułka), w razie potrzeby gdyby "sos" był za gęsty dolewamy trochę wody i dalej dusimy.
9. Całkowity czas duszenia ok. 20 min.

Kalorie:

Cała porcja 200 g mięsa - ok. 340 kcal (bez kaszy gryczanej)
Porcja z dodatkiem kaszy gryczanej - ok. 440 kcal  

 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Z taką ilością bułko tartej to myślę, że ma z 500kcal;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmodernizowałam trochę przepis, tym razem bez smażenia i ze zważoną bułką tartą :) (wyszło tak samo dobre :) - właśnie siedzę najedzona po testowaniu ;)) mięciutka, rozpływa się w ustach i fajnie smakuje z kaszą

      Usuń
  2. Możliwe, teraz dorobiłam się wagi kuchennej, więc pewnie jak następny raz będę je robić wszystko obliczę ;)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.