3/4 szklanki cukru
100 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki kakao
1,5 garści (3 łyżki / 45g) rodzynek
Przygotowanie:
1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy.
2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając.
3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką.
4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm.
5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia.
Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika):
Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 10-14 min. Brzegi ciastek mają się zarumienić.
Kalorie:
Całość: ok. 3200 kcal
Jedno ciastko: ok. 130 kcal (wyszło mi 25 ciastek)
Polecam:
Ciasta smakują wyśmienicie do ciepłego mleka.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz