wtorek, 2 kwietnia 2013

Sernik

Składniki: (waga ciasta ok. 2 kg)

Ciasto:
250 g (2 szklanki) mąki pszennej
100 g masła
100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru
1/2 łyżki smalcu
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub twaróg z wiaderka)
- ja użyłam twarogu sernikowego mielonego, firmy Piątnica -
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
2 łyżki budyniu śmietankowego
100 g rodzynek sułtańskich
100 g skórki pomarańczowej
(lub inne bakalie - według uznania)


Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto.
2. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Bakalie zalać wodą, niech się moczą przez czas mrożenia ciasta.

3. Po 2 godzinach zetrzeć ciasto (na dużych oczkach), 2/3 ciasta zetrzeć na blachę. Odlać wodę z miski z bakaliami i oprószyć je mąką.

4. Żółtka oddzielić od białek (5 jajek). Twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, budyniem i bakaliami.
5.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Pianę z masą delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

6. Na starte ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałą częścią ciasta obsypać wierzch.

Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)
Blacha: okrągła o średnicy 28 cm
Temperatura: 180 stopni
Czas: 50 min + 10 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, potem uchylamy, żeby ciasto przestygło w środku.

Kaloryczność:
Całe ciasto - ok. 5590 kcal
Kawałek (1/16 ciasta - zdjęcie) - ok.350 kcal


Smacznego! :)


Przepis od: www.smaker.pl/profil/dalijka

4 komentarze:

  1. Wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest pyszny :)

      Usuń
  2. ooo, i za ten sernik Cię lubię, bo jest taki jak ma być, nieprzekombinowany!!:)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin