Składniki: (waga ciasta ok. 2 kg)
Ciasto:
250 g (2 szklanki) mąki pszennej
100 g masła
100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru
1/2 łyżki smalcu
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub twaróg z wiaderka)
- ja użyłam twarogu sernikowego mielonego, firmy Piątnica -
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
2 łyżki budyniu śmietankowego
100 g rodzynek sułtańskich
100 g skórki pomarańczowej
(lub inne bakalie - według uznania)
Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto.
2. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Bakalie zalać wodą, niech się moczą przez czas mrożenia ciasta.
3. Po 2 godzinach zetrzeć ciasto (na dużych oczkach), 2/3 ciasta zetrzeć na blachę. Odlać wodę z miski z bakaliami i oprószyć je mąką.
4. Żółtka oddzielić od białek (5 jajek). Twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, budyniem i bakaliami.
5.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Pianę z masą delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
6. Na starte ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałą częścią ciasta obsypać wierzch.
Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika)
Blacha: okrągła o średnicy 28 cm
Temperatura: 180 stopni
Czas: 50 min + 10 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, potem uchylamy, żeby ciasto przestygło w środku.
Kaloryczność:
Całe ciasto - ok. 5590 kcal
Kawałek (1/16 ciasta - zdjęcie) - ok.350 kcal
Smacznego! :)
Przepis od: www.smaker.pl/profil/dalijka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
-
►
2014
(31)
- ► października (5)
Wygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest pyszny :)
Usuńooo, i za ten sernik Cię lubię, bo jest taki jak ma być, nieprzekombinowany!!:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze :D
OdpowiedzUsuń