poniedziałek, 14 lipca 2014
Lekkie ciasto sernikowo-bezowe z wiśniami i porzeczkami (155 kcal/100 g)
Składniki:
Sernikowy spód:
250 g chudego twarogu
250 g serków homogenizowanych (tu: 1 duży waniliowy danonek (90g) + 160 g serka chudego miss talia 0%)
2 x jajko
50 g kaszy manny
10 g (2 łyżeczki) cukru wanilinowego
4 łyżeczki cukru (w razie potrzeby więcej, ja dodatkowo dodałam 4 miareczki stevii w pudrze)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Bezowy wierzch:
3 x białko
130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki)
150 g pozbawionych pestek wiśni
150 g czerwonej porzeczki
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy spód blendujemy razem na gładko.
2. Masę twarogową przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm.
3. Podpiekamy przez 10 min w temp 180 stopni (grzałka: góra-dół).
4. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
5. Po trochu dodajemy do nich cukier dalej ubijając.
6. Następnie dodajemy wiśnie i porzeczki, wszystko razem mieszamy łyżką.
7. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku.
8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp 170 stopni. Pilnujemy, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł.
9. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki.
Informacje:
Forma: okrągła o średnicy 24 cm
Piekarnik: grzałka góra - dół;
Czas pieczenia: (całkowity 50-55 min) 10 min 180 stopni spód + 40-45 min 170 stopni całość
Kalorie:
Całość: 1540 kcal, przybliżona waga ciasta: 1 kg
(155 kcal/100 g gotowego, przestudzonego ciasta)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
Genialne!
OdpowiedzUsuńrewelacja, chętnie bym zjadła:D
OdpowiedzUsuń