poniedziałek, 14 lipca 2014

Lekkie ciasto sernikowo-bezowe z wiśniami i porzeczkami (155 kcal/100 g)


Składniki:

Sernikowy spód:

250 g chudego twarogu
250 g serków homogenizowanych (tu: 1 duży waniliowy danonek (90g) + 160 g serka chudego miss talia 0%)
2 x jajko
50 g kaszy manny
10 g (2 łyżeczki) cukru wanilinowego
4 łyżeczki cukru (w razie potrzeby więcej, ja dodatkowo dodałam 4 miareczki stevii w pudrze)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Bezowy wierzch:

3 x białko
130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki)
150 g pozbawionych pestek wiśni
150 g czerwonej porzeczki
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy spód blendujemy razem na gładko.

2. Masę twarogową przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm.

3. Podpiekamy przez 10 min w temp 180 stopni (grzałka: góra-dół).

4. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.

5. Po trochu dodajemy do nich cukier dalej ubijając.

6.  Następnie dodajemy wiśnie i porzeczki, wszystko razem mieszamy łyżką.

7. Na podpieczony spód równomiernie wykładamy białkową masę z owocami, ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku.

8. Pieczemy jeszcze 40-45 min w temp 170 stopni. Pilnujemy, żeby wierzch się za bardzo nie przypiekł.

9. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wstawiamy do lodówki.

Informacje: 

Forma: okrągła o średnicy 24 cm
Piekarnik: grzałka góra - dół;
Czas pieczenia: (całkowity 50-55 min) 10 min 180 stopni spód + 40-45 min 170 stopni całość

Kalorie: 

Całość: 1540 kcal, przybliżona waga ciasta: 1 kg
(155 kcal/100 g gotowego, przestudzonego ciasta)



Smacznego!

W wiśniowym sadzie 2014 Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

2 komentarze:

Licznik odwiedzin