środa, 16 lipca 2014
Pikantne placki z kukurydzy
Składniki (na 1 porcję - zdjęcie):
Ciasto:
1 puszka (280 g) kukurydzy
1 jajko
1,5 łyżki (15 g) mąki pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (5 g)
przyprawy:
sól, kolendra (do pół łyżeczki), kurkuma (pół łyżeczki), chili (do pół łyżeczki) [wedle uznania można więcej/mniej, na pierwszy raz bym nie przesadzała i zobaczyła czy na przyszłość można dosypać więcej przypraw :) ]
do smażenia:
płaska łyżeczka (5 g) masła
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki blendujemy razem.
2. Na maśle smażymy niewielkie placuszki, wykładamy ciasto po 1 łyżce i trochę rozsmarowujemy, żeby nie były za grube.
[Małe, ponieważ ciężko przerzucają się na drugą stronę, myślę że na 1 jajko i tą ilość mąki można dać sporo mniej kukurydzy wtedy będą ściślejsze.]
3. Gdy podsmażą się z jednej strony i da się pod nie podłożyć łopatkę (ja używałam takiej jak do hamburgerów, mieści się na niej cały placuszek), przewracamy na drugą stronę.
4. Smażymy do drugiej stronie i gotowe.
5. Można podawać z ketchupem lub ulubionym sosem, ciekawie smakują także z serkiem kremowym Apetina pesto i rukola.
Kaloryczność:
porcja ze zdjęcia (ilość składników z przepisu): 410 kcal
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz