środa, 16 lipca 2014

Pikantne placki z kukurydzy


Składniki (na 1 porcję - zdjęcie):

Ciasto:
1 puszka (280 g) kukurydzy
1 jajko
1,5 łyżki (15 g) mąki pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (5 g)

przyprawy:
sól, kolendra (do pół łyżeczki), kurkuma (pół łyżeczki), chili (do pół łyżeczki) [wedle uznania można więcej/mniej, na pierwszy raz bym nie przesadzała i zobaczyła czy na przyszłość można dosypać więcej przypraw :) ]

do smażenia:
płaska łyżeczka (5 g) masła

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki blendujemy razem.
2. Na maśle smażymy niewielkie placuszki, wykładamy ciasto po 1 łyżce i trochę rozsmarowujemy, żeby nie były za grube.
[Małe, ponieważ ciężko przerzucają się na drugą stronę, myślę że na 1 jajko i tą ilość mąki można dać sporo mniej kukurydzy wtedy będą ściślejsze.]
3. Gdy podsmażą się z jednej strony i da się pod nie podłożyć łopatkę (ja używałam takiej jak do hamburgerów, mieści się na niej cały placuszek), przewracamy na drugą stronę.
4. Smażymy do drugiej stronie i gotowe.
5. Można podawać z ketchupem lub ulubionym sosem, ciekawie smakują także z serkiem kremowym Apetina pesto i rukola.

Kaloryczność:
porcja ze zdjęcia (ilość składników z przepisu): 410 kcal

Smacznego!
Kukurydziane wariacje III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin