środa, 29 października 2014

Ciasto "Zemsta teściowej" (inaczej) - dla gości


Dziś trochę z innej beczki, bardziej słodko i kalorycznie, z tego powodu ciasto może nie do jedzenia na co dzień ale na pewno super na wizytę gości. Upiecz w piątek i czekaj aż ktoś wpadnie w odwiedziny - zrobisz gościom przepyszną niespodziankę (moi nawet wzięli ten przepis na przyszłość). Ciasto słodko kwaskowate - przez to zwodnicze, bo można go zjeść naprawdę dużo, więc koniecznie trzeba się podzielić, a gościom kawałek przy kawie nie zaszkodzi :)

Składniki:

Ciasto:

2 (niepełne - po 4/5 szklanki) szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej) (270 g)
150 g margaryny (używałam Kasi)
trochę ponad 0,5 szklanki cukru pudru (90 g)
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
3 białka
ponad 0,5 szklanki cukru (110 g) 
płatki migdałowe (tyle co do posypania po wierzchu)

Śmietana:
300 ml śmietany 30%
1,5 fixa
1 łyżka cukru pudru (10 g)

Środek:

1 konfitura wiśniowa niskosłodzona (tu: Łowicz 240 g)

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto łączymy i wygniatamy. Dzielimy na pół, "wylepiamy" nim 2 formy wyłożone papierem do pieczenia.
2. Pierwszą keksówkę z samym ciastem pieczemy 35 min w temp 180-190 stopni (grzałka góra - dół)
3. W międzyczasie ubijamy białka z cukrem, wykładamy na ciasto do drugiej keksówki, wierzch posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do piekarnika, pieczemy 15 min w temp 180 (mogą piec się razem) potem wyjmujemy pierwszą część ciasta a ciasto z bezą zostawiamy jeszcze na 20 min (przykręcamy piekarnik do 160 stopni).
4. Gdy obie części się upieką - czekamy aż ostygną, na samo ciasto wykładamy konfiturę wiśniową, wkładamy do lodówki.
5. Gdy ciasto się schłodzi ubijamy bitą śmietanę i wykładamy ją na warstwę konfitury.
6. Część ciasta z bezą wyjmujemy z keksówki i przykrywamy nią warstwę bitej śmietany.
7. Teraz niech się ściśnie w lodówce (ja zostawiłam na całą noc). 

Wymiary blachy:
Keksówka o wymiarach ok. 30 cm x 10 cm (może być trochę większa, ciasto będzie cieńsze i łatwiej będzie je "przebić" w trakcie jedzenia - ciasto twardością przypomina twardsze ciasta) 

Uwagi/sugestie:

Jakbyście chcieli żeby ciasto było cieńsze łatwiej będzie je przymrozić a później zetrzeć na tarce i wylepić keksówkę takim.

Kaloryczność (wysoka):

Kcal w 100 g schłodzonego ciasta: ok. 372 kcal / 100 g
Porcja na zdjęciu (90 g): 335 kcal

  
(Przepis jest zmodyfikowaną przeze mnie wersją "Zemsty teściowej", przepis pierwotny http://smaker.pl/przepis-quot-zemsta-tesciowej-quot,49594.html)


  
Moje wypieki i desery na każdą okazję

6 komentarzy:

  1. ale szklanka to zwykle 250 g...to jak rozumieć te 270 g mąki jeżeli maja być 2 szklanki...czegos chyba nie ogarniam... mogę prosic o pomoc?

    OdpowiedzUsuń
  2. oooooo kurde.....1 szklanka to 250 ml płynu tak samo jak 1 szklanka to 270 g mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooooo kurde ....rzeczywiście mój błąd, co nie zmienia faktu że przepisowa matematyka i tak mi sie nie zgadza bo nijak 2 x 170 to nie chce mi wyjść 270 ;)

      Usuń
    2. Poprawiłam przepis, zeby było troche jaśniej, pisząc "nieczubate szklanki" chodziło mi o to że nie pełne, tak do 4/5, jeżeli chodzi o przepis to przeliczałam dokładną wagę (ważone na wadze kuchennej) na miary szklanek więc ciężko mi było określić te 270 g, bo nie będą to ani dwie szklanki mąki ani 1,5 szklanki ;)
      Ale ciasto polecam :)

      Usuń
  3. tzn 170 g pomylilam sie:)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin