piątek, 10 października 2014

Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal)

(przepraszam Was za nieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) )

Składniki (porcja - zdjęcie; z dodatkiem np. ziemniaków myślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):

Mielone: 
200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 
15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej
0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)
50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g)
sól, pieprz

Sos:
100 g pieczarek  0,5 szklanki bulionu
mała łyżeczka (5g) masła do smażenia
mała łyżeczka (10g) śmietany 18%
mała łyżeczka (5 g) mąki pszennej
pół (40 g) cebuli

Przygotowanie:

Mielone:
1. Pieczarki kroimy bardzo drobno.
2. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki.
3. Gotujemy w parowarze 20 min.

Sos:
1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują.
3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami i mieszamy, żeby nie było grudek, teraz dodajemy to do bulionu z pieczarkami.
4. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, redukujemy.  W razie potrzeby doprawiamy.

5. Do sosu wkładamy ugotowane wcześniej na parze mielone i co jakiś czas mieszając i obracając gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20 min.

Kaloryczność: 

cała jedna porcja z sosem (zdjęcie) - ok. 500 kcal
mielone bez sosu - 385 kcal
sam sos - 115 kcal

Smacznego! :)   
 
Grzyby

3 komentarze:

  1. sos pieczarkowy to zdecydowanie mój faworyt! super pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a składniki poda są na 1 porcję?
    jeśli tak to sporo tego, wolałabym zredukować je o połowę i podać z dodatkiem węglowodanowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, porcja duży talerz, dodajemy ziemniaczki czy kto co woli i mielonych starczy dla dwóch osób :)

      Usuń

Licznik odwiedzin