środa, 1 października 2014

Pasta pieczarkowa z tofu (ok. 110 kcal/100 g)


 Śniadanie na trawie :) (na zdjęciu oprócz pasty pieczarkowej-tofu: sałata lodowa, kiełki rzodkiewki, prażone siemię lniane, papryka, rzodkiewka)

Tym razem przygotowałam pastę z tofu wędzonym, ale można równie dobrze dodać zwykłe tofu, to dodawało aromatu i posmaku pasty z wędzonej ryby ;) Ze zwykłym tofu wychodzi coś na kształt wegetariańskiego pasztetu do smarowania :) Obie wersje polecam z ogórkiem kiszonym. 

Składniki (ok. 170 g schłodzonej pasty):

10 g (1 łyżka) masła
50 g tofu wędzonego
270 g pieczarek (lepiej więcej niż mniej, żeby tofu za bardzo nie przebiło smaku)
sól, pieprz

Przygotowanie:
 
1. Kroimy pieczarki i dusimy je na maśle. Czekamy aż ostygną.
2. Pieczarki przekładamy do garnuszka lub innego naczynia, dodajemy pokrojone tofu, sól, pieprz.
3. Miksujemy na gładko za pomocą blendera.
4. Próbujemy, w razie potrzeby dosalamy. Przechowujemy w lodówce.

Polecam jeść na kanapkach z dodatkiem plasterków ogórka kiszonego.

Kaloryczność:

Schłodzona pasta (kcal/100g): 110 kcal/100 g
Do posmarowania obydwu połówek przekrojonej bułki: ok. 50 g (grubo posmarowana) - tj. 55 kcal
 
Smacznego! :)

Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin