środa, 5 listopada 2014

Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym (porcja ok. 500 kcal, bez sera - 450 kcal)


Składniki (porcja - zdjęcie):

Sos:
225 g (2 małe) obranych ze skórki pomidorów
60 g (połowa) marchewki
50 g (połowa) cebuli
1 ząbek (5 g) czosnku
1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego
pół szklanki bulionu
5 g (płaska łyżeczka) masła
sól, pół łyżeczki cukru
bazylia, oregano

Dodatkowo:
14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur
85 g makaronu pełnoziarnistego (tu: penne)

Przygotowanie:

1. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg).
2. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy ją bulionem, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę.
3. Do garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale)
5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru.

6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem.
Gotowe.

Kaloryczność:

Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal
Porcja z makaronem bez sera: ok. 450 kcal
Sam sos do makaronu: ok. 160 kcal

Smacznego! :)

1 komentarz:

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.