A i rodzice "oszukanym serniczkiem" (jak nazwało go moja mama) nie pogardzą :)
Składniki:
1 opakowanie (potrzebne ok. 100 g) okrągłych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka poziomkowa (lub dowolna)
4 banany (480 g)
200 ml śmietany 30 %
1 fix do śmietany
1 łyżka (10 g) cukru pudru (+ dwie miareczki stevii, lub ew. jeszcze jedna łyżka cukru)
Przygotowanie:
1. Formę wykładamy biszkoptami.
2. Przygotowujemy 2 truskawkowe galaretki, używamy 0,5 ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie: 500 ml na dwie galaretki), czekamy aż galaretki ostygną.
3. Blenderem miksujemy banany, dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową, łączymy za pomocą miksera.
4. Tak przygotowaną masą cieniutko pokrywamy biszkopty i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
5. Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier puder (+ stevię), ubijamy według instrukcji na fixie.
6. Do bitej śmietany powoli dolewamy galaretkę z bananami, miksujemy wszystko przy pomocy miksera.
7. Po pół godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i zalewamy je powstałą masą.
8. Wstawiamy do lodówki.
9. Przygotowujemy poziomkową galaretkę dodając trochę mniej wody niż w przepisie na opakowaniu (ja zamiast 500 ml dałam 450, żeby galaretka była trochę ściślejsza)
10. Gdy galaretka ostygnie, a ciasto w lodówce się ściśnie wylewamy na nie galaretkę tworząc kolejną warstwę. Ponownie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
Forma:
Okrągła forma - 22 cm średnicy
Kaloryczność:
Kaloryczność na 100 g schłodzonego ciasta: 122 kcal / 100g
1 kawałek 80 g (zdjęcie): 98 kcal
Smacznego! :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

pysznie:)
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń