Danie mojej mamy - możemy przygotowywać je z ryżem, jak podałam poniżej, albo z makaronem ryżowym (ilość makaronu podobna do ilości ryżu). Obie wersje bardzo lubię i polecam :)
Składniki (porcja dla jednej osoby):
125 g piersi z kurczaka
200 g mrożonych warzyw chińskich
50 g ryżu trzy kolorowego
3 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka oleju
sól
(ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru)
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą rozmrożone i ciepłe.
2. Do warzyw dokładamy pokrojoną w drobną kosteczkę pierś z kurczaka, solimy. Dodajemy sos sojowy, trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia.
3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min)
4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię i ją odparowujemy). Chwilę podgrzewamy razem i gotowe.
Kaloryczność:
porcja - 425 kcal
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
-
▼
2014
(31)
-
▼
listopada
(6)
- Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. ...
- Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 4...
- Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcj...
- Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym (po...
- Ciasto otrębowe, pełnoziarniste - na drugie śniada...
- Bananowiec, ciasto bananowe (bez masła) - ok. 122 ...
- ► października (5)
-
▼
listopada
(6)
pyszny pomysł:) trafia to danie w moje smaki:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie. Wprost kocham ten smak, ja dodaję przyprawę 5 smaków by wydobyć chińszczyznę :))
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie używałam tej przyprawy a wiele razy o niej słyszałam, następnym razem spróbuję, dzięki :)
Usuń