środa, 12 listopada 2014

Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcja ok. 425 kcal)

Danie mojej mamy - możemy przygotowywać je z ryżem, jak podałam poniżej, albo z makaronem ryżowym (ilość makaronu podobna do ilości ryżu). Obie wersje bardzo lubię i polecam :)


Składniki (porcja dla jednej osoby):

125 g piersi z kurczaka
200 g mrożonych warzyw chińskich
50 g ryżu trzy kolorowego
3 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka oleju
sól
(ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru)

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego zamrożone warzywa, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż warzywa będą rozmrożone i ciepłe.
2. Do warzyw dokładamy pokrojoną w drobną kosteczkę pierś z kurczaka, solimy. Dodajemy sos sojowy, trzymamy pod przykryciem aż pierś będzie dobra do jedzenia.
3. W międzyczasie przygotowujemy ryż, według przepisu na opakowaniu albo jak ja w parowarze (zalewając ciut ponad poziom ryżu gotującą wodą, gotując ok. 25-30 min)
4. Do warzyw i kurczaka dodajemy ugotowany ryż (chyba, że zrobiło nam się dużo wody na patelni to najpierw odkrywamy patelnię i ją odparowujemy). Chwilę podgrzewamy razem i gotowe.

Kaloryczność:

porcja - 425 kcal

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. pyszny pomysł:) trafia to danie w moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione danie. Wprost kocham ten smak, ja dodaję przyprawę 5 smaków by wydobyć chińszczyznę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy nie używałam tej przyprawy a wiele razy o niej słyszałam, następnym razem spróbuję, dzięki :)

      Usuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.