sobota, 7 lutego 2015

Babeczki daktylowe (ok. 370 kcal / 100 g)


Przepis na babeczki jest przerobionym przepisem na ciasto daktylowe, babeczki tym razem z masłem, kolejnym przetestuje banana ;) Miłego pieczenia

Składniki (proporcje na ok. 11 babeczek):

340 g daktyli drylowanych suszonych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 - 260 ml gorącej wody  (mi nalało się 265 ml)
250 g mąki (szymanowskiej)
90 g brązowego cukru
65 g miękkiego masła
1 wielkie jajo ;) lub półtora (90 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ekstrakt waniliowy

Przygotowanie: 

1. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy gorącą wodą z sodą (260 ml). Jak rozmoczą się i wystygną blendujemy je razem z wodą.
2. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy masę daktylową i ponownie miksujemy.
3. Foremki do babeczek napełniamy do 3/4 wysokości.

Pieczenie:

Grzałka: góra - dół
Temperatura: 180 stopni
Czas pieczenia: 25 - 30 min (do suchego patyczka)

Kaloryczność:

Kcal na 100 g jeszcze lekko ciepłych babeczek: ok. 370 kcal / 100 g
Jedna babeczka (zdjęcie - 63 g): ok. 235 kcal  

Smacznego! :) 
  

Walentynkowe menu

4 komentarze:

Licznik odwiedzin