Przepis od mojej cioci, ugotowane przeze mnie i moją mamę. Poważone, policzone :) Wszystkim smakowało
Składniki:
1 łyżka oleju
680 g kiszonej kapusty (odciśniętej)
680 g oczyszczonych pieczarek
2 (130 g) cebule
10 g suszonych podgrzybków (lub ew prawdziwków)
3/4 kostki rosołowej
3 szklanki wody
1 łyżka vegety
55 g suszonych śliwek (ok. 5 - 6 sztuk)
sól
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebule siekamy w drobną kostkę.
2. Cebulę i pieczarki wolno smażymy na oleju, solimy.
3. W garnku kiszoną kapustę zalewamy gorącą wodą wymieszaną z kostką rosołową. Dodajemy vegety.
4. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz rozdrobnione suszone grzyby (niekoniecznie).
5. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone.
6. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok godziny.
Kaloryczność:
Kaloryczność na 100 g słodzonej przez noc w lodówce kapusty: ok. 38 kcal / 100 g
Porcja 260 g (zdjęcie): ok. 100 kcal
UWAGI: Do kapusty 10 min przed końcem gotowania można dodać łyżkę mąki, przedtem należy podsmażyć ją na suchej patelni tak, aby się zarumieniła (na kremowy kolor).
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2014
(31)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz