poniedziałek, 16 lutego 2015

Semifreddo z orzechami i bezą (lody z orzechami)

Przepis od znajomej :) znaleziony w książce Anny Starmach. Polecam.

Składniki: 

400 ml śmietany 30%
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
70 g (6 łyżek) cukru
12 małych bezików (50 g)
1 szklankach różnego rodzaju orzechów, przykładowo:
45 g orzechów włoskich
40 g orzechów laskowych
15 g orzechów ziemnych

Przygotowanie:

1. Bezy rozkruszamy na mniejsze cząstki ale nie na drobno, tak aby było czuć kawałki w lodach.
2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
3. Żółtka miksujemy z cukrem.
4. Ubijamy białka.
5. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę.
6. Łyżką łączymy żółtka, białka i bitą śmietanę. Dodajemy orzechy oraz bezy, mieszamy.
7. Wkładamy do pojemnika do mrożenia, ja użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek (2 sztuki).
8. Trzymamy w zamrażalniku minimum 4 godziny.
9. 30 min (może krócej) przed planowanym podaniem przekładamy do lodówki.

Kaloryczność:

Kcal na 100 g: ok. 351 kcal / 100 g
Porcja 40 g (zdjęcie): ok. 140 kcal

Smacznego!

Karnawałowe Słodkości! Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

4 komentarze:

  1. leżę chora w łóżku a tu takie dobroci.. musiało być pyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pycha i jeszcze sporo zostało :) Życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)

      Usuń
  2. Pyszności :)
    Dzisiaj w szkole robiłam coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam semifreddo!
    Za smak, ale i za latwoosc wykonania - nie trzeba nawet maszyny do lodow!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.