Składniki:
1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona)
3 jajka
3 jajka
10 g (1 płaska łyżka) masła
0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w proszku
0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w proszku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub inne zioła - jako smak przewodni)
1 łyżka (15 g) siemienia lnianego (ziarenka)
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Roztapiamy masło i zostawiamy aby ostygło.
2. Odsączamy fasolę z zalewy, dodajemy do niej jajka, mleko w proszku, sodę, proszek do pieczenia, przestudzone masło, sól, pieprz i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dodajemy zioła prowansalskie i siemię lniane, mieszamy.
4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić) i po wierzchu lekko posypujemy siemieniem lnianym.
4. Wkładamy do piekarnika
Pieczenie:
Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół
Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni.
Czas pieczenia - 35 min
Forma:
wąska aluminiowa foremka jednorazowa - dł. spodu 20 cm
Uwagi:
Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. Nie jemy ciepłego.
Kaloryczność:
cały chlebek - 820 kcal
w przeliczeniu na 100 g schłodzonego ciasta: 200 kcal/100 g
jedna kromeczka - ok. 40 kcal
w przeliczeniu na 100 g schłodzonego ciasta: 200 kcal/100 g
jedna kromeczka - ok. 40 kcal
Smacznego! :)
robiłam już różne ciacha i muffiny z fasoli, ale chlebka jeszcze nie... muszę nadrobić! :)
OdpowiedzUsuń