czwartek, 11 września 2014

Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g


Składniki:

1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona)
3 jajka
10 g (1 płaska łyżka) masła
0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w proszku 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody 
1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub inne zioła - jako smak przewodni) 
1 łyżka (15 g) siemienia lnianego (ziarenka) 
sól, pieprz 

Przygotowanie: 

1. Roztapiamy masło i zostawiamy aby ostygło.
2. Odsączamy fasolę z zalewy, dodajemy do niej jajka, mleko w proszku, sodę, proszek do pieczenia, przestudzone masło, sól, pieprz i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. 
3. Dodajemy zioła prowansalskie i siemię lniane, mieszamy. 
4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić) i po wierzchu lekko posypujemy siemieniem lnianym. 
4. Wkładamy do piekarnika 

Pieczenie: 

Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół 
Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni. 
Czas pieczenia - 35 min    

Forma:
wąska aluminiowa foremka jednorazowa - dł. spodu 20 cm

Uwagi:
Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. Nie jemy ciepłego.  

Kaloryczność: 

cały chlebek - 820 kcal
w przeliczeniu na 100 g schłodzonego ciasta: 200 kcal/100 g
jedna kromeczka - ok. 40 kcal

Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. robiłam już różne ciacha i muffiny z fasoli, ale chlebka jeszcze nie... muszę nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.