czwartek, 18 września 2014
Tagliatelle z fetą i szpinakiem
Od wczoraj blog jest na Zblogowani.pl, zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :)
Składniki (porcja - zdjęcie):
250 g szpinaku (tu: mrożony, rozdrobniony)
50 g sera typu feta (tu: Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy)
20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć
20 g (garść) rukoli
sól
60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki")
do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)
Przygotowanie:
1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku.
2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki ser typu feta.
3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy.
4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia.
5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe :)
Kaloryczność:
całość (z makaronem) - ok. 490 kcal
sam sos - ok. 275 kcal
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
-
▼
2014
(31)
- ► października (5)
-
▼
września
(8)
- Frytki z dyni (pieczone i smażone)
- Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal)
- Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chiński...
- Tagliatelle z fetą i szpinakiem
- Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (po...
- Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 ...
- Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 2...
- Meksykańskie klopsiki z piersi indyka (na parze) (...
Pyszne połączenie, takie jak lubię :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Nigdy w sumie nie pomyślałam o połączeniu szpinaku z fetą! Super pomysł :) Spróbuję, dzięki!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
Och, uwielbiam!
OdpowiedzUsuń