Od wczoraj blog jest na Zblogowani.pl, zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :)
Składniki (porcja - zdjęcie):
250 g szpinaku (tu: mrożony, rozdrobniony)
50 g sera typu feta (tu: Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy)
20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć
20 g (garść) rukoli
sól
60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki")
do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)
Przygotowanie:
1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku.
2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki ser typu feta.
3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy.
4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia.
5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe :)
Kaloryczność:
całość (z makaronem) - ok. 490 kcal
sam sos - ok. 275 kcal
Smacznego! :)


Pyszne połączenie, takie jak lubię :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Nigdy w sumie nie pomyślałam o połączeniu szpinaku z fetą! Super pomysł :) Spróbuję, dzięki!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
Och, uwielbiam!
OdpowiedzUsuń