wtorek, 16 września 2014
Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (porcja - 310 kcal)
Kotleciki/placuszki podobne do tych z kukurydzy :)
Składniki (porcja - zdjęcie zajęły całą powierzchnię patelni 28 cm):
200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej)
1 jajko ugotowane na twardo
0,5 roztrzepanego jajka
4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej
1/3 łyżeczki kuminu,
1/3 łyżeczki kurkumy,
sól, pieprz
do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)
Przygotowanie:
1. Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową (w parowarze 40 min)
2. Ostudzone jajko i fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pół roztrzepanego jajka i blendujemy, ale nie na gładką masę - tylko tak, żeby zostały widoczne kawałki fasolki i jajka.
3. Dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy.
4. Smażymy i gotowe :)
Kaloryczność:
porcja (zdjęcie) - ok. 310 kcal
Uwagi:
polecam z sosem mango z lidla (tydzień azjatycki)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
-
▼
2014
(31)
- ► października (5)
-
▼
września
(8)
- Frytki z dyni (pieczone i smażone)
- Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal)
- Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chiński...
- Tagliatelle z fetą i szpinakiem
- Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (po...
- Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 ...
- Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 2...
- Meksykańskie klopsiki z piersi indyka (na parze) (...
No to jest pyszne!
OdpowiedzUsuń