wtorek, 16 września 2014

Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (porcja - 310 kcal)


Kotleciki/placuszki podobne do tych z kukurydzy :)

Składniki (porcja - zdjęcie zajęły całą powierzchnię patelni 28 cm):

200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej)
1 jajko ugotowane na twardo
0,5 roztrzepanego jajka
4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej
1/3 łyżeczki kuminu,
1/3 łyżeczki kurkumy,
sól, pieprz

do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)

Przygotowanie: 

1. Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową (w parowarze 40 min)
2. Ostudzone jajko i fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pół roztrzepanego jajka i blendujemy, ale nie na gładką masę - tylko tak, żeby zostały widoczne kawałki fasolki i jajka.
3. Dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy.
4. Smażymy i gotowe :)

Kaloryczność:

porcja (zdjęcie) - ok. 310 kcal

Uwagi: 
polecam z sosem mango z lidla (tydzień azjatycki) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.