czwartek, 11 września 2014

Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 wersje) - porcja ok. 185 kcal

Jako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :)


Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 

1 mały (500 g) kalafior
100 g jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
1 mały obrany ogórek kiszony
garstka koperku
sól

Przygotowanie: 

Wersja obiadowa/na ciepło:
1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze)
2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek i solimy.
3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy.

Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka: 

1. Kalafiora (z jak najmniejszą ilością tych "ogonków") gotujemy krócej - na półtwardo. (w wodzie, wrzucony do wrzątku: 5 - 8 min; należy sprawdzać)
2. Z podanych składników przygotowujemy sos.
3. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki.
4. Gdy kalafior ostygnie dodajemy sos i mieszamy.

Gotowe :)    

Kaloryczność:

porcja - ok 185 kcal 


Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tym ogórkiem, muszę wypróbować, bo dotąd angażowałam jedynie świeżego, jak na tzatziki :)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin

Wystąpił błąd w tym gadżecie.