Jako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :)
Składniki (jedna porcja - zdjęcie):
1 mały (500 g) kalafior
100 g jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
1 mały obrany ogórek kiszony
garstka koperku
sól
Przygotowanie:
Wersja obiadowa/na ciepło:
1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze)
2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek i solimy.
3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy.
Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka:
1. Kalafiora (z jak najmniejszą ilością tych "ogonków") gotujemy krócej - na półtwardo. (w wodzie, wrzucony do wrzątku: 5 - 8 min; należy sprawdzać)
2. Z podanych składników przygotowujemy sos.
3. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki.
4. Gdy kalafior ostygnie dodajemy sos i mieszamy.
Gotowe :)
Kaloryczność:
porcja - ok 185 kcal
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Licznik odwiedzin
Archiwum bloga
-
►
2015
(22)
- ► października (1)
-
▼
2014
(31)
- ► października (5)
-
▼
września
(8)
- Frytki z dyni (pieczone i smażone)
- Placki z pieczarkami (porcja - 390 kcal)
- Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chiński...
- Tagliatelle z fetą i szpinakiem
- Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (po...
- Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 ...
- Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 2...
- Meksykańskie klopsiki z piersi indyka (na parze) (...
Świetny pomysł z tym ogórkiem, muszę wypróbować, bo dotąd angażowałam jedynie świeżego, jak na tzatziki :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie:)
OdpowiedzUsuń