czwartek, 18 września 2014

Tagliatelle z fetą i szpinakiem


Od wczoraj blog jest na Zblogowani.pl, zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :) 

Składniki (porcja - zdjęcie):

250 g szpinaku (tu: mrożony, rozdrobniony)
50 g sera typu feta (tu: Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy)
20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć
20 g (garść) rukoli 
sól

60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki")

do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)

Przygotowanie: 

1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku.
2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki ser typu feta.  
3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy.
4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia.
5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe :)



Kaloryczność:

całość (z makaronem) - ok. 490 kcal
sam sos - ok. 275 kcal

Smacznego! :)

Obiad z Fetą! Włoskie smaki

3 komentarze:

  1. Pyszne połączenie, takie jak lubię :))
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy w sumie nie pomyślałam o połączeniu szpinaku z fetą! Super pomysł :) Spróbuję, dzięki!

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Licznik odwiedzin